Samen op weg naar
een gezonde leefstijl

Winnend recept culinaire finale iRun2BFit 2019

4 juli 2019 - Het winnende recept van de culinaire finale iRun2BFit 2019 is gemaakt door Sonique Petter en Femke Walker uit Basis klas 1E van CSG Eekeringe uit Steenwijk. Zij overtuigden de jury met de bijzondere smaak maar ook door de goede sportieve voedingswaarde van dit opvallende recept. Wil jij dit ook maken? Zo doe je dat.

Het menu bestaat uit een hoofd- en nagerecht. Voor de finale geldt de regel dat het voor vier mensen gemaakt moet worden, vandaar de verwijzing naar de vier burgers en de 4 stukken linzentaart.

Bruine Bonenburger

Wat heb je nodig? (voor 4 burgers)

  • 150 g bruine bonen – Oogst no. 1
  • 1 ui
  • 2 tl tomatenpuree
  • 1 flinke tl sambal oelek
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 50 g gemengde noten, ongezouten
  • 50 g havermout
  • plantaardige olie om in te bakken

Wat ga je doen?

  1. De bruine bonen goed wassen en 8 tot 12 uur laten weken in koud water.
  2. Kook de bruine bonen na het weken in schoon water zonder zout gaar in 40 min. Controleer de gaarheid door ze te proeven. Kook zo nodig wat langer.
  3. Doe alle ingrediënten, behalve de havermout, in de kom van de keukenmachine. Pureer tot een op een gehakt lijkende structuur.
  4. Doe het mengsel over in een kom en meng de havermout er met een lepel door.
  5. Verdeel het mengsel in vier gelijke delen en vorm er met de hand burgers van. Je kunt ze tot gebruik in de koelkast bewaren of meteen bakken.
  6. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de burgers in 4 tot 5 min. per kant bruin en gaar.

Groene linzentaart met kokos en kaneel

Ingrediënten voor de groene linzentaart

  • 275 gram gekookte groene linzen – Oogst no.1
  • 115 gram pecannoten
  • 50 gram cacao
  • 2 eetlepels kaneel
  • Snufje zout
  • 25 gram kokosvlokken
  • 50 gram pindakaas
  • 50ml water
  • 25 gram boter of een vervanger
  • 7 eetlepels maple syrup

Hoe maak je de linzentaart?

  1. Doe de linzen samen met de cacao en kaneel in een keukenmachine. Mix het geheel fijn.
  2. Voeg de noten en water toe en mix kort door.
  3. Bekleed een ondiepe bakvorm met bakpapier.
  4. Verdeel het linzenmengsel gelijkmatig over de bodem.
  5. Druk met een bolle kant van een eetlepel alles licht aan en zet weg in de vriezer.
  6. Ondertussen rooster je de kokosvlokken goudbruin in een droge koekenpan.
  7. De geroosterde kokosvlokken kunnen nu afkoelen op een bord.
  8. Laat de roomboter smelten in de koekenpan.
  9. Roer de pindakaas en maple syrup erdoor.
  10. Laat de ganache saus iets afkoelen en schenk gelijkmatig over de linzentaart.
  11. Strooi de kokosvlokken over de ganache.
  12. Zet voor ongeveer 10 minuten terug in de vriezer.
  13. Haal de linzentaart uit de vriezer en snijd deze in stukken.

PARTNERS