Samen op weg naar
een gezonde leefstijl

Schep nog een extra portie groenten op!

11 november 2019 - Leerlingen eten best gezond maar het kan nog veel beter. WUR maakte onderzoekscijfers bekend over het eten van fruit en groenten door scholieren uit het basisonderwijs. Dat gaat best goed. iRun2BFit is gericht op het voortgezet onderwijs en de ervaring leert dat daar het eten van fruit en groenten vaak daalt. Schep nog maar een extra portie op van die mooie groenten!

Maandag 11 november start de nieuwe editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma met een feestelijke aftrap bij de basisschool De Vlindertuin in ‘s Hertogenbosch. Leerlingen van 3026 basisscholen in Nederland ontvangen de komende 20 weken voor drie keer per week groente en fruit vanuit het programma. Het gaat in totaal om 519.908 leerlingen. Dit is een nieuw record.

Twee keer zoveel groenten eten?

In Nederland eten kinderen gemiddeld 102,5 gram fruit per dag en 79 gram groente (VCP 2012-2016). Dit terwijl de aanbevolen hoeveelheid varieert van 150 - 200 gram fruit en 100 - 200 gram groente afhankelijk van de leeftijd. Doel van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is het bevorderen van de consumptie van groente en fruit bij kinderen en het aanleren van gezonde eetgewoonten.

Educatie

Een aanvullende doelstelling van het EU-programma is het bevorderen van kennis over groente en fruit. Leerkrachten kunnen hiervoor gebruik maken van het nieuwe online lesportaal. In het portaal vindt de leerkracht voor elke groep de vernieuwde Startles EU-Schoolfruit, maar ook korte lesactiviteiten (max 15 min) voor tijdens het groente- en fruitmoment. Leerkrachten die meer willen doen met voedseleducatie kunnen hier ook de aanvullende Smaaklessen en Smaaklesactiviteiten vinden.

Leveranciers

De groente en het fruit worden geleverd door acht erkende leveranciers. Dit zijn Van Boekel AGF, C.J. den Daas B.V, Freshweb B.V., Gebr. Van Aarle B.V., Vitamine&Zo B.V., Fruitbedrijf Halm B.V., Willem Dijk AGF B.V. en Drogenbroek’s Fruit B.V. Deze leveranciers zijn erkend voor twee schooljaren.

PARTNERS