Samen op weg naar
een gezonde leefstijl

Nog 3 tips

Vanuit de scholen in Venlo werd de vraag gesteld of de irun2bfitday 2020 per se op woensdag 17 juni gelopen moet worden? Dat hoeft niet. Als het beter uitkomt om de leerlingen in de week van 17 juni te laten lopen dan mag dat. We kijken naar de resultaten van de hele week.

In deze 3 tips gaan we in op ‘Lopen en springen’, ‘Dagdoel maakt je scherp’ en ‘Van afzien naar overhouden’ + #irun2bfitday2020 mag in week van 17 juni

Delen & meer leren van trainingen

Om de leerlingen te helpen met solo trainen voor iRun2BFit en de virtuele #irun2bfitday2020 hebben we weer 3 inspirerende hardlooptips gemaakt. Deze keer gaan we nog wat dieper in op hoe je traint. Deel de tips met je leerlingen. Je kunt de tips mailen of via digitale lessen overbrengen. We zetten de tips ook online op de iRun2BFit website zodat deze ook makkelijk via social media zijn te delen. De tips laten zien dat je veel meer uit hardlopen kunt halen dan simpel ‘de ene voet voor de andere’.

17 juni en de week van 17 juni

Doe mee op 17 juni of in de week van 17 juni met het virtuele slotevenement, een 5 km bij de irun2bfitday2020. Natuurlijk loop ik als projectleider die dag ook een 5 km. Veel succes met de laatste voorbereidingen #irun2bfitday2020 !

Tip 1 > Lopen en springen

Je bent al meerdere weken bezig met de trainingen voor iRun2BFit. Het is ook goed om meer energiesystemen aan te spreken dan alleen het vaste tempo dat je gebruikt om het iRun2BFit slotevenement te lopen.

Daarom een kleine variatie om je energie anders te gebruiken en je spieren te versterken. Doe dan de 500 meter + 8 x springen oefening. Hoe gaat dat?

Je loopt je iRun2BFit tempo. Na 500 meter stop je en doe je 8 sprongen recht omhoog. Je hoeft niet alles uit de kast te halen voor de sprong maar gewoon een nette sprong omhoog. Zak daarbij niét helemaal door je knieën want dat is te zwaar en niet fijn voor je knieën. Spring met een rechte rug en je hoofd kijkt vooruit. Doe de combinatie bijvoorbeeld 4 keer. Met een groep(je) is het natuurlijk fun om tegelijk te springen. Dus wacht even op elkaar als je de 500 meter hebt gelopen.

Je mag zelf kiezen of je na iedere sprong even stopt en een paar seconden wacht. Of je gaat van de ene sprong over in de volgende. Happy jumping!Tip 2 > Dagdoel maakt je scherp

Als je naast de trainingen op school zelf traint voor iRun2BFit is er een truc om je scherp te houden. Natuurlijk kun je gewoon gaan lopen. Maar voor sommigen voelt dat alsof je in het niets aan het zwemmen bent. Stel jezelf een dagdoel en je werkt echt aan je training in plaats van zomaar een verzameling hardlooppassen.

Door een dagdoel weet je echt waar je aan werkt. Je dagdoel kan zijn om bijvoorbeeld 3 kilometer te lopen in het iRun2BFit tempo. Of dat je loopt en daarna nog 2 soorten oefeningen met planking doet. Of dat je die nieuwe trainingsronde door een park of bos loopt. Stel een dagdoel en je weet wat je doet.

3x Voordelen: Je bent veel gerichter bezig. Je haalt er meer plezier uit als je het dagdoel hebt afgerond. Je gaat meer fun toevoegen aan het hardlopen.Tip 3 > Van afzien naar overhouden

Voor iemand die nog nooit heeft hardgelopen, zijn de eerste weken het zwaarst. Alles in je lichaam moet wennen aan de inspanning, van je tenen tot en met je hart. Langzaam maak je jezelf fitter. Wat is een goede maat voor als je ook ná de 8 weken van het lesprogramma iRun2BFit wilt volhouden?

Bij hardlopen zit vaak het beeld tussen de oren bij mensen dat je helemaal leeggelopen aan de finish komt. Of dat nu bij een training of een wedstrijd is, maakt niet uit. Dit is niet wat je wilt met trainen. Wat is trainen eigenlijk? ‘Trainen is het regelmatig oefenen van een bepaalde sport of vaardigheid.’ Hardlooptrainers kijken verder, zij zien het niet alleen als oefenen maar als opbouwen. Dat heeft dus niets te maken met helemaal stuk zitten aan het eind van een training.

Terug naar wat een goede maat is voor de ervaren inspanning ná een training. Dit is natuurlijk heel subjectief, iedereen ervaart de inspanning van een training anders. Een goede vuistregel: na een hardlooptraining heb je het gevoel dat je makkelijk nog 1,5 kilometer had kunnen doorlopen.

Je houdt als hardloper dus wat over en je bent niet leeg! Door dat tankje aan energie dat je nog in je hebt kun je makkelijker van de training bijkomen en loop je ook de volgende training goed. Kijk, dan blijf je lekker in een flow. Happy flow in running!

PARTNERS