Samen op weg naar
een gezonde leefstijl

Bekendmaking thema: iRun2BFit-menu 2018

Op woensdag 13 juni 2018 vindt de culinaire finale van iRun2BFit plaats, wederom in het Kookatelier van toprestaurant De Librije te Zwolle.

Op woensdag 13 juni 2018 vindt de culinaire finale van iRun2BFit plaats, wederom in het Kookatelier van toprestaurant De Librije te Zwolle.

Uitdaging voor elke school

Elke school mag via een interne verkiezing haar eigen schoolwinnaar selecteren en het recept doorsturen naar iRun2BFit (deadline: vrijdag 25 mei 2018, in PDF-formaat). Uit deze inzendingen selecteren wij de koks van De Librije welke schoolwinnaars in Librije's Atelier hun gerecht mogen komen bereiden. In verband met het aantal kookplekken (8) kunnen we helaas niet elke school een plek garanderen. Let op: in de selectie wordt de voorkeur gegeven aan tweetallen.

Opdracht

Je weet dat gezond eten helpt om je lijf in conditie te houden. Maar wat heb je daaraan als je niet weet hoe je het moet klaarmaken? Dat is juist wat je nu gaat oefenen: Maak je eigen gezonde iRun2BFit-menu, passend bij een fit en sportief leven. Je doet de opdracht in tweetallen. Je iRun2BFit-gerecht moet natuurlijk lekker smaken! Maar let vooral op de volgende punten:

Je menu

Is sportief

Het Menu moet passen bij de sportieve gedachte van iRun2BFit (niet te vet, sportief en lichtverteerbaar)

Bestaat uit 2 gangen

Je kookt een hoofdgerecht + voor-/nagerecht voor 4 personen.

Is niet te ingewikkeld

Je kunt erg mooie gerechten bedenken, die je niet in een normale keuken kunt bereiden. Maar daar hebben we niets aan! Als je een gezond leven wilt hebben en daarbij dus ook gezond wilt eten, is het handig dat de gerechten eenvoudig te bereiden zijn. In De Librije heb je straks anderhalf uur de tijd!

Is origineel

Stamppot boerenkool kennen we inmiddels wel. Gegratineerde boerenkool met kwark klinkt alweer een stuk creatiever. Probeer ook eens wat ongebruikelijke combinaties of verrassende bereidingswijzen uit!

Bevat verse producten

Het gerecht of menu moet worden samengesteld uit verse ingrediënten. Dit is afhankelijk van de tijd van het jaar: in het voorjaar zijn er andere verse groenten en fruit te koop (asperges, aardbeien, tomaat, paprika of bospeen) dan in het najaar (bieten, bloemkool, sperziebonen, druiven of mandarijnen).

Bevat streekproducten

Wees hierin creatief. Per streek heeft ons land een aantal specifieke producten. Vraag het ook even aan je ouders of leraar.

Het thema van 2018: 'Welkom in Afrika!'

Ook dit schooljaar werken we weer met een thema, dit jaar is dat ‘Welkom in Afrika’! Dit betekent dat je gerechten een link moeten hebben met de Afrikaanse keuken. Hou er wel rekening mee dat het een maaltijd moet zijn die goede bouwstenen levert om te sporten.Het thema heeft natuurlijk alles te maken met landen als Kenia, Ethiopië, Somalië, maar ook Marokko en Zuid-Afrika. In deze landen worden de beste hardlopers ter wereld geboren, bijvoorbeeld Haille Gebreselassie (Ethiopië), Mo Farah (Groot-Britannië, geboren in Somalië), David Rudisha (Kenia), Wayde van Niekerk (Zuid-Afrika), Sifan Hassan (Nederland, geboren in Ethiopië) en Hicham el Guerrouj (Marokko).

PARTNERS